Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar

Justícia transicional a El Salvador: l’experiència de ‘Pro-Búsqueda’

Conferència Justícia transicional a El Salvador: l’experiència de Pro-Búsqueda, per Eduardo García Doblas, director Associació Pro-Búsqueda de Nens i Nenes Desapareguts de El Salvador. Francisco Mena, conseller de Cooperació per al Desenvolupament de l’Ambaixada de El Salvador a Espanya, introdueix al ponent.

L'ONG Pro-Búsqueda investiga casos de desaparició forçada de menors durant el conflicte armat (1984-1990) a El Salvador.

Durant la guerra, l’Exèrcit salvadorenc va utilitzar com a estratègia contrainsurgent la desaparició forçada de nens i nenes, especialment a les comunitats on sospitaven que es donava suport a la guerrilla. Molts nens de curta edat van ser separats forçosament de les seves famílies. Això va generar l’aparició de xarxes d’adopcions irregulars on operaven funcionaris, membres de l’òrgan judicial i militars, que van contribuir a l’adopció d’aquests nens a canvi de notables beneficis econòmics. Molts altres infants en situació de pobresa van ser víctimes també d’aquestes xarxes.

L’Associació Pro-Búsqueda va ser creada al 1994 per un grup de mares que buscaven els seus fills, víctimes de desaparició forçada. Durant aquest temps, Pro-Búsqueda ha localitzat a més de 425 d’aquests nens –avui joves adults- i ha promogut més de 267 retrobaments familiars.

La contribució de Pro-Búsqueda a la justícia transicional a El Salvador ha estat especialment significativa. Va ser la primera organització en promoure una sentència condemnatòria pel Salvador, per part de la Cort Interamericana de Drets Humans. El 2014 va aconseguir la tercera condemna d’aquest tribunal regional. També ha promogut diverses iniciatives legislatives a favor de la reparació de les víctimes del conflicte armat.

El 2016 ha estat un any rellevant a El Salvador en matèria de justícia transicional. Al juliol del 2016, la Cort Suprema de Justícia va declarar inconstitucional la Llei d’Amnistia del 1993, promulgada només cinc dies després de la publicació de l'Informe de la Comissió de la Veritat de Nacions Unides, la qual impossibilitava l'enjudiciament dels responsables de greus violacions als Drets Humans durant el conflicte armat.

El govern de El Salvador també ha promogut un controvertit programa de reparacions a les víctimes del conflicte armat que ha posat de manifest les encara latents cicatrius que la guerra va generar en la societat salvadorenca.

Col·laboren:

Red de Solidaridad para la Transformación Social (REDS), Huacal – ONG de Solidaritat amb El Salvador i Entrepobles.

Dia / Hora:
18/11/2016, 19:30 H
Lloc:
Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega 299. Barcelona ENTRADA LLIURE // ENTRADA LIBRE