Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
21/07/2016 / Barcelona

Enrique Dussel, filòsof: "Seguim essent colònies mentals"

Als seus 82 anys, posseeix una jovialitat i lucidesa envejables. Enrique Dussel, un dels pensadors més reconeguts del nostre temps, ha captivat el públic del CaixaFòrum Barcelona amb la seva intervenció en la segona sessió del cicle Humanistes d'Amèrica. "Penso les coses de forma estranya", ha reconegut el filòsof que ha repassat la seva trajectòria, tan longeva com apassionant.

Després de la introducció d'Antoni Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya i la presentació del filòsof i escriptor Adrià Pujol, Enrique Dussel ha arrencat amb tota una declaració d'intencions: "Seguim essent colònies mentals".

Dussel, artífex de l'anomenada Filosofia de l'Alliberament, ho ha argumentat: "La Història potser no és com ens la van explicar. Europa ha de ser més humil i acabar amb el seu eurocentrisme ", ha dit en al·lusió al domini cultural del nord d'Europa des de l'època de la Il·lustració en detriment del sud del continent.

Modernitat i Història
"Al segle XVI, Espanya era el centre del món modern. La modernitat es va iniciar amb el 'descobriment' de l'Oceà Atlàntic, el que va convertir a la Mediterrània en secundària, ha explicat.

"El xoc de la conquesta d'Amèrica és el més impressionant i trist de la història de la Humanitat. Els conqueridors eren l'Occident d'Occident i els conquerits l'Orient d'Orient" per reivindicar a continuació als pobles originaris del continent americà:" Són ecologistes, tenen un respecte sagrat per la natura. Hem d'aprendre d'ells".

En aquest context, Dussel ha subratllat que "per entendre a Llatinoamèrica cal anar al desert aràbic" i ha remarcat la "fraternitat ideològica i cultural entre cristians, musulmans i hebreus". "Els romàntics alemanys van inventar que Grècia era l'inici. Però abans que els grecs estaven els egipcis i els fenicis. La Filosofia grega té el seu origen a Egipte", ha clamat.

Llatinoamèrica i Europa
Preguntat pel públic, Dussel també s'ha referit a qüestions d'actualitat com la crisi de l'esquerra llatinoamericana: "L'esquerra a l’Amèrica Llatina ha comès errors. S'hi ha estès la corrupció i falta teoria, no tenim les idees clares. És una crisi però avançarem si aprenem d'aquest fracàs parcial", ha assenyalat.

L'intel·lectual també s'ha pronunciat sobre la viabilitat de la Unió Europea: "La unitat europea és important per al continent i per al món. Però cal un projecte amb sobirania del poble i no un de neoliberal amb un Banc Central Europeu que és un banc privat. Estem en mans del monetarisme al qual no li preocupa gens ni mica el benestar de la gent. El capital financer està xuclant tota la riquesa de la humanitat", ha advertit.

Alliberament
I per finalitzar un parell de reflexions pròpies de algú que deixa empremta després d'escoltar-lo: "En l'origen de totes les religions hi ha la pobresa. Després, són captades pel sistema i esdevenen el contrari del seu missatge original. L'Alliberament serveix per a totes les religions i per enfrontar-se a la Filosofia Occidental, que és una Filosofia del sistema".

"Fins que a un li posin els tennis (sabates) per davant seguirà essent professor", ha conclòs.