Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar

Inauguració exposició 'Cortázar en Casa'

Inauguració de l'exposició Cortázar en Casa, homenatge, en el centenari del seu naixement, a un dels escriptors més influients de la literatura contemporània: l'argentí Julio Cortázar.

Intervenen el comissari de la mostra, Carles Alvárez; l'escriptor peruà Fernando Iwasaki, l'exsecretari general iberoamericà Enrique Iglesias, i el director general de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria.

Primeres edicions dels llibres de Cortázar; fotos, cartes i postals (algunes inèdites); dedicatòries; objectes personals com la seva màquina d'escriure, i llibres artístics on va col·laborar el gran Cronopio conformen una mostra única i difícilment repetible.

Sota el concepte del collage, tècnica tan admirada i emprada per l'autor en algunes de les seves obres, Julio Cortázar serà a Casa Amèrica Catalunya fins a finals d'octubre.

La mostra convida a acostar-se al Cortázar més íntim i repassa els seus vessants com a escriptor, professor, melòman i home lúdic i compromès amb les causes socials.

Cortázar i Barcelona
L'exposició subratlla la intensa relació que Julio Cortázar va mantenir amb Barcelona i arrenca amb una imatge a la capital catalana de l'escriptor -amb 4 anys d'edat- i la seva germana Lia. La família de Cortázar va passar part de la Primera Guerra Mundial a Barcelona. L’any 1918, finalitzat el conflicte bèl·lic, va tornar a l'Argentina.

La ciutat va romandre en el subconscient de l'escriptor, tal i com ho va admetre en una entrevista al periodista Joaquín Soler Serrano: "Tinc records però no són precisos... Vaig preguntar a la meva mare: 'Hi ha moments en que veig formes estranyes, colors, com ara majòliques amb colors. Què pot ser això?' . I la meva mare em va dir: 'Bé, això pot correspondre al fet que de nen, a Barcelona, et portàvem gairebé cada dia a jugar amb altres nens al Park Güell'. Així que, fixa't, la meva immensa admiració per Gaudí comença potser de forma inconscient als dos anys".

Cortázar tornaria a Barcelona amb força freqüència. Les seves visites a les llibreries de vell de Ciutat Vella són especialment recordades.

Àudios i art sonor
Carles Álvarez, editor del Cortázar més inèdit, és el comissari d'aquesta exposició, que inclou àudios on l'autor de Rayuela llegeix els seus propis textos. També es podrà escoltar la primera classe que Julio Cortázar va impartir a la Universitat californiana de Berkeley el 1980.

L'exposició es completa amb una peça d'art sonor interactiva creada pels músics llatinoamericans David Machado i Hegel Pedroza. La peça, concebuda a partir del relat de Cortázar La vuelta al piano de Thelonious Monk, permet accedir a frases d'aquest conte, recrea paisatges sonors de l'ambient noctàmbul vinculat al jazz i reprodueix fragments de l'obra del protagonista, el pianista i compositor nord-americà de jazz Thelonious Monk.

Cortázar en Casa compta amb l'aval d'Aurora Bernárdez, vídua, marmessora i hereva universal de Julio Cortázar. Al costat de Carles Álvarez, Bernárdez ha editat els llibres pòstums de l'autor i la seva voluminosa correspondència.

L'exposició Cortázar en Casa està organitzada de forma conjunta per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) i la Fundació Casa Amèrica Catalunya amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i Editorial Alfaguara i el suport de: Abertis, Agbar i Obra Social 'la Caixa'.

Dia / Hora:
19/06/2014, 20:00 H
Lloc:
Casa Amèrica Catalunya