Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
03/05/2017 / Barcelona

Carmen Aristegui, Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió a Iberoamèrica 2017

La periodista mexicana Carmen Aristegui ha estat distingida amb el XII Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d'Expressió a Iberoamèrica. El guardó, una litografia de l’il·lustrador mexicà Magú creada per a l’ocasió, li serà lliurat en un acte que es celebrarà a Barcelona en els propers mesos.

La Fundació Casa Amèrica Catalunya vol reconèixer amb el seu Premi a la Llibertat d’Expressió la destacada trajectòria de Carmen Aristegui com a referent indiscutible d’un periodisme independent, veraç i rigurós en un país, Mèxic, on l’exercici de la professió es veu condicionat de forma molt greu per la violència i la corrupció política.

Filla de refugiats bascos de la guerra civil espanyola, Carmen Aristegui ha obtingut rellevància pública pel seu treball informatiu en espais de notícies de la ràdio i televisió mexicanes. Així, Aristegui s’ha enfrontat a autoritats polítiques i judicials del seu país en defensa de les informacions riguroses i contrastades elaborades pel seu equip, les quals desvetllaven afers de tanta magnitud com una xarxa de prostitució vinculada al partit en el govern de Mèxic, casos de pederàstia clerical o l’escàndol anomenat La casa blanca, una investigació que apuntava directament a un conflicte d’interessos del president de Mèxic, Enrique Peña Nieto. Recentment, Aristegui, impulsora del portal digital aristeguinoticias.com, va revelar que la tesi de llicenciatura en Dret del mandatari mexicà contenia un 30% de paràgrafs copiats.

Reconeixement als periodistes de Mèxic
Així mateix, el Premi a la Llibertat d’Expressió a Iberoamèrica 2017 es fa extensiu, a través de la figura de Carmen Aristegui, al col·lectiu de periodistes de Mèxic, un dels països del món més perillosos per exercir l’ofici segons denuncia el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ). Mèxic ha perdut 72 posicions en els darrers 15 anys en el ranquing que sobre la situació de la Llibertat de Premsa al món elabora l’organització Reporters Sense Fronteres (RSF). A hores d’ara n’ocupa el lloc 147 d’un total de 180.

En les darreres setmanes, els periodistes mexicans Miroslava Breach, Ricardo Monluí i Cecilio Pineda han estat assasinats als estats de Guerrero, Veracruz i Chihuahua. Fa un mes, el periòdic Norte de Ciudad Juárez anunciava el seu tancament davant la falta de seguretat per als seus periodistes. “Ens han deixat sols. Lluitem a contra-corrent, amb atacs i càstigs de governs i particulars per haver-ne evidenciat les seves males pràctiques”, clamava l’editorial del darrer número. L’ONG Artículo 16 ha denunciat que més de la meitat dels atacs a periodistes mexicans van ser ordenats per funcionaris de l’Estat.

“La premsa mexicana està atrapada en un cicle letal de violència i impunitat i els periodistes de l’estat de Veracruz, en particular, són en risc de ser segrestats i assasinats”, assenyala l’informe del CPJ. L’any 2016, 11 periodistes mexicans van ser assasinats i es van registrar 426 agressions. 23 informadors continuen desapareguts.

El Premi i edicions anteriors
El Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió reconeix la tasca dels mitjans de comunicació, col·lectius o professionals que es distingeixen en l’exercici del periodisme orientat cap a la defensa de les llibertats d’expressió informació i opinió en l’àmbit de la comunitat iberoamericana de nacions.

La distinció es concedeix cada any pels voltants del 3 de maig, declarat Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.

En la seva primera edició, al 2006, el Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió a Iberoamèrica va recaure en la corporació de periodistes colombians Medios para la Paz (MPP), per la seva tasca en l’empenta de l’exercici ètic i responsable del periodisme.

El 2007, en reconeixement als seus 20 anys de trajectòria en defensa de la llibertat d’expressió i els drets humans, la distinció va marxar cap a l’Argentina, per al diari Pàgina 12.

La tercera edició del guardó, al 2008, fou per a la periodista mexicana Lydia Cacho, premiant el seu llarg recorregut professional en el camp de la investigació i la seva lluita contra el crim organitzat, la violència de gènere i la corrupció política.

El quart guanyador del Premi, l’any 2009, va ser el nicaragüenc Carlos Fernando Chamorro, un dels referents del periodisme lliure a l’Amèrica Llatina.

Al 2010, el periòdic salvadorenc Diario Co Latino va rebre la distinció. Fundat al 1890, aquest rotatiu és el degà de la premsa centreamericana i s’ha llaurat un acredit prestigi amb la seva línia editorial democràtica i progressista.

Al 2011, coincidint amb la celebració del centenari de Casa Amèrica Catalunya, el guardó va anar a mans del periodista uruguaià Roger Rodríguez, per la seva trajectòria en defensa dels drets humans.

La periodista xilena Mónica González va obtenir aquest reconeixement al 2012 “com a referent iberoamericà del periodisme independent, rigorós i compromés amb la recerca de la veritat a partir del més escrupulós respecte dels codis ètics professionals”.

L’any 2013, el guardonat va ser el periodista, narrador i assagista mexicà Sergio González Rodríguez (1950-2017) per “la fermesa del seu compromís en la divulgació i denúncia de situacions tan inacceptables como els feminicidis –assassinats sistemàtics de dones– de Ciudad Juárez o les trames de violència extrema i corrupció vinculades al narcotràfic a Mèxic, el que li va suposar ser víctima de dos segrestos, tortures, amenaces i persecucions.

Al 2014, la distinció va recaure en la secció espanyola de Reporters Sense Fronteres (RSF) per la seva defensa dels periodistes i col·laboradors dels mitjans de comunicació empresonats o repressaliats arreu del món, i en especial a Llatinomèrica; la seva lluita contra la censura i les lleis de restricció de la llibertat de premsa i el seu treball en la millora de la seguretat dels periodistes, sobre tot a les zones en conflicte.

El X Premi Casa Amèrica Catalunya a la Llibertat d’Expressió a Iberoamèrica, concedit el 2015, va ser per al periodista mexicà Carlos Payán Velver, en enaltiment de la seva trajectòria professional i vital. Payán Velver, és considerat un dels referents del periodisme independent a Mèxic i fundador l’any 1984 del prestigiós rotatiu La Jornada.

L’any passat, l’XI Premi a la Llibertat d’Expressió va ser atorgat, a títol pòstum, al periodista català Xavier Vinader (1947-2015) com a tribut a una trajectòria professional marcada per l’indestructible compromís amb els valors del periodisme, tot subrallant, alhora, la seva vessant americanista.