Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar

REDIAL: 'Prospectiva americanista: entre la difusió i la censura'

El 16 de maig tindrà lloc a Casa Amèrica Catalunya la jornada “Prospectiva americanista: entre la difusió i la censura”, activitat integrada dintre de la 35a trobada de REDIAL, la Xarxa Europea d'Informació i Documentació sobre Amèrica Llatina. En aquesta jornada oberta a professionals, investigadors i persones interessades en la matèria, es debatrà la situació de la informació americanista, a quins reptes i desafiaments s'enfronten els centres especialitzats, així com noves experiències sobre la difusió de fons, acabant com una taula oberta al diàleg sobre el llibre, com a objecte de valor i també de censura.

10:30h-11:00h | La jornada començarà amb les paraules de benvinguda de Marta Nin i Camps, directora de Casa Amèrica Catalunya, Ferran Burguillos, gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, i Juanjo Arranz, coordinador de projectes a la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de la Gerència de l'Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LTGTBI de l’ < strong>Ajuntament de Barcelona. Analitzaran quines accions es poden desenvolupar des de les institucions per a una cooperació més efectiva.

11:00h-11:45h | La informació americanista: noves formes de difusió
Les noves tecnologies permeten noves formes de difusió molt més atractives per als usuaris. Una de les maneres que s'està consolidant és el podcast. Cristina Osorno Mesa, responsable de Literatura de Casa Amèrica Catalunya, presentarà els secrets del podcast Sopa y seco, el podcast gastroliterari que s’organitza juntament amb la Biblioteca Gabriel García Márquez. Maria Ledo, coordinadora de Difusió d'Arxius Estatals al Centre d'Informació Documental d'Arxius (CIDA) (Alcalá de Henares, Madrid), presentarà part de 'Dones investigadores als Arxius Estatals', un projecte que té el objectiu de visibilitzar i posar en relleu el treball, professionalitat i esforç de les investigadores, a partir de les seves investigacions als arxius. Per acabar, Marc Hernández, consultor i productor digital, expert en tecnologia i cultura, ens compartirà la seva visió sobre les possibilitats que la tecnologia ens ofereix avui dia en l'àmbit de la difusió de patrimoni.

12:15h-13:00h | Centres, fons i recursos
En aquesta taula es presentaran dos centres a Barcelona i un altre a França, amb biblioteques que no són tan conegudes en l'àmbit americanista, però que per la seva especialització temàtica es relacionen directament. Andreia Moroni parlarà de l'Institut Guimarães Rosa i de la seva mediateca, especialitzada en la cultura brasilera. Rosa Busquets ens parlarà de la biblioteca del Museu Marítim de Barcelona, un fons especialitzat en el mar i la nàutica, amb documentació històrica sobre les companyies navilieres catalanes del segle XIX. Tancarà la taula, Caroline Abela, del Centre de Difusió Científica REGARDS (Bordeus, França), que compartirà la seva experiència en la transformació de la biblioteca del Centre, en un nou espai més dinàmic de mediació científica.

13:00h-14:00h | Reptes i desafiaments de les biblioteques especialitzades. El futur del llatinoamericanisme a Europa
Basant-se en les seves respectives experiències i en la situació actual, dos representants dels dos centres d'informació més grans sobre Amèrica Llatina a Europa, Mª Araceli García, directora de la Biblioteca Hispànica, Christoph Müller, vicedirector de la biblioteca de l'Institut Iberoamericà de Berlín, i dues investigadores representants del llatinoamericanisme europeu, María Clara Medina, investigadora i professora del Departament d'Estudis Globals de la Universitat de Göteborg, i Katarzyna Dembicz, investigadora i professora de la Universitat de Varsòvia, debatran sobre els reptes a qui cadascú s'enfronta, però també sobre les oportunitats que poden sorgir d'aquesta evolució per a la investigació sobre Amèrica Llatina a Europa.

17:30h | El llibre: Centre de totes les mirades
L'última sessió de la jornada comptarà amb Leticia Sánchez Ruiz, autora del llibre Fragmentos del mapa del tesoro: La biblioteca Personal de Augusto Monterroso, i Carmen Domingo, autora del llibre Cancelado: el nuevo Macartismo, sota la moderació de Cecilia Picún, fundadora de la primera llibreria llatinoamericana de la província de Barcelona, Librerío de la Plata.
Biblioteques i llibreries avancen amb iniciativa i gestió creativa a la democratització de l'accés al coneixement. Aquest impuls d'obertura, però, corre paral·lelament a nous processos de censura i control en què qualsevol tipus d'obra i autoria pot ser objecte de cancel·lació.



Activitat organitzada per:



  



Amb el suport de:

Dia / Hora:
16/05/2024, 10:30H -17:30H H
Lloc:
Casa Amèrica Catalunya | Entrada libre. Aforo limitado