Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. Al navegar, considerem que n’acceptes el seu l’ús. Més informació

Acceptar
30/01/2014 / Barcelona

Ricardo Lagos, expresident de Xile: "Cal conrear la democràcia dia a dia"

Envoltat d'una gran expectació, l'expresident de Xile Ricardo Lagos ha presentat a Casa Amèrica Catalunya el seu llibre de memòries La meva vida. De la infància a la lluita contra la dictadura. En conversa amb el filòsof, periodista i escriptor Josep Ramoneda i amb el director general de Casa Amèrica Catalunya Antoni Traveria, Lagos ha subratllat el seu ideari polític: "Cal conrear la democràcia dia dia".

Video complet de l'acte aquí

Amb els seus dots de persuasió intactes, Lagos -presentat per Àngel Simón, president executiu del grup AGBAR- ha recordat que "el verb és essencial en l'activitat pública". "La política és la menys humil de totes les professions i és imprescindible tenir bones idees i un bon relat. El president ha de ser el comunicador número u d'un país", ha afegit.

Lagos ha mostrat una sòlida imatge d'estadista i no ha obviat cap dels temes plantejats per la taula i el nombrós públic assistent . Així, davant la imminent presa de possessió de Michelle Bachelet com a presidenta de Xile, Lagos ha advertit que el principal problema que haurà d'afrontar és el de la distribució de la riquesa .

Lagos també s'ha mostrat partidari de redactar una nova Constitució que superi l'herència pinochetista, tot i que s'ha mostrat caut quan se li ha requerit si aquest és el moment . "Serà molt important la força social que empenyi a aquesta iniciativa i això està per veure", ha afirmat.

Segons Lagos, el cop d'estat del 11 setembre 1973 és "la ferida més profunda de la història de Xile". "La meva generació pensava que la democràcia estava donada i miri com vam acabar", ha assenyalat per recordar que un cop desallotjat Pinochet del poder després del referèndum d'octubre de 1988, es va fer necessari "repensar" el projecte per "no córrer els riscos del període anterior" .

La crisi
Economista de formació, Lagos ha parlat també de la crisi econòmica: "El context llatinoamericà és favorable. Som innocents d'aquesta crisi i ja ens vam doctorar en la matèria amb les nostres crisis anteriors" , ha dit després de subratllar que la situació dels bancs a Amèrica Llatina és "impecable".

"La crisi a Europa acabarà amb una major integració i amb una concepció diferent del rol de l'Estat", ha vaticinat.

La relació Catalunya-Espanya
Lagos, que a la tarda s'havia reunit amb el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha reclamat "capacitat de comprensió" en el repte polític "complex i difícil" generat per la consulta del proper 9 de novembre en què el poble català votaria una nova relació amb Espanya, i a la celebració de la qual el Govern de Madrid es nega.

"Caldria buscar un estatut especial per a Catalunya. Malauradament, no es va fer així a l'inici", (al 1978, quan es va aprovar la Constitució espanyola) ha afirmat.